Korsuorkesterin vaiheet

Korsuorkesterin syntysanat lausuttiin helmikuussa 1990, jolloin olin silloisen orkesterini Pepe-trion kanssa soittamassa Hotelli Joutsenrannassa Joutsenossa. Sain johtaja Helena Matikaiselta määräyksen järjestää jotain erikoisohjelmaa tanssi-illan piristykseksi. Juuri hankitusta sota-ajan laulujen nuottialbumista syntyi idea: Korsuorkesteri Tiltu! Orkesterin tuli olla mahdollisimman aidon tuntuinen instrumentteineen ja esiintymisasuineen. Näin syntyi Korsuorkesteri Tiltu. Yleisö piti näkemästään ja kuulemastaan niin että viikon kuluttua esitys uusittiin. Niin oli Tiltun toinen keikka tehty. Pikkuhiljaa meitä ruvettiin tilaamaan kaikenlaisiin pieniin ja suurempiinkin tilaisuuksiin ja aina suosio oli melkoinen. Jatkoimme
keikkailua menestyksellä ja syksyllä -91 päätimme yleisön painostuksesta tehdä kasetin, joka sai nimekseen Muistelo.
Vuoden -92 alussa kuului kutsu Amerikkaan ja maaliskuussa Korsuorkesteri Tiltu pakkasi kamansa ja teki ikimuistoisen matkan Floridan Lake Worthiin, jossa Korsuorkesteri valloitti suomalaisten siirtolaisten sydämet. Seuraavana vuonna päätimme lähteä oikein pääkaupunkiin ammattimaiseen äänitysstudioon, jossa syntyi kasetti ja CD-levy Kannaksen poikia. Keikkavauhti kiihtyi, matkat ylsivät jopa pääkaupunkiseudulle.
Vuonna -94 matkasimme taas Amerikkaan. Suosio oli edellisen reissun tapaan suuri. Samana vuonna Korsuorkesteri Tiltu osallistui Tanssiorkestereiden SM-kisaan, ja kuinka ollakaan, voitto tuli kotiin! Voiton jälkeen tarjosi Audiovox Records -levy-yhtiö meille levytyssopimusta, mutta sillä ehdolla, että bändin nimi lyhennettäisiin pelkästään Korsuorkesteriksi. Sitten pyörähtikin iso pyörä pyörimään, eikä ole pysähtynyt vielä tänäkään päivänä! Tehtiin levy Etulinjassa, joka sittemmin osoittautui kultalevyn arvoiseksi. Keikkamyyntiä rupesi hoitamaan Auraviihde. Vuoden -94 saavutuksiin kuului lisäksi Vuoden Eteläkarjalainen -titteli ja Ruokolahti-palkinto. Syksyn
Sävel -kilpailussa vuonna -95 tuli kolmas sija valssilla Perunan kukkiessa. Uusi levy, Maastoudutaan, ilmestyi keväällä -96. Heti sen jälkeen oli uusia haasteita edessä, kun teimme konsertin Vantaan Viihdeorkesterin kanssa. Syksyllä pidettiin vastaavanlainen konsertti Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Kesällä osallistuimme Valkeakoskella pidettyyn
Pilkkalaulu-kilpailuun kappaleella Taiteitten yö Tuupovaarassa ja sijoituimme toiseksi.

Vuosi -97 alkoi uudella levyllä, Vartiossa. Kultalevyä Etulinjassa-äänitteestä juhlittiin maaliskuussa. Normaali keikkatahti jatkui noin 200 keikan vuosivauhdilla ja keikka-auton mittariin tuli n. 90 000 km vuodessa. Vuonna -98 selvisimme Syksyn Sävelen finaaliin sävelmällä Sylin täydeltä ja sijoitus oli seitsemäs. Vuosi -98 kului keikkailun merkeissä, poikkeuksena olivat asusteemme. Otimme normaaleiden -36 mallin harmaiden asusteiden rinnalle ns. Rambo-vaatetuksen. Tällä asustuksella soitettiin tanssi-iltoina yksi setti "Vietnamin sodan aikaista musiikkia", siis 60-luvun muistoja. Uutta levyä ei tehty, mutta levy-yhtiömme julkaisi kokoomalevyn Korsuorkesterin 20 parasta. Syksyllä toteutimme pitkäaikaisen haaveemme, oman konsertti- kiertueen. Kiertueen nimi oli Ilta Kannaksella. Solistivieraana oli viehättävä laulajatar Kristiina Mäki.

Vuosi -99 alkoi rajulla harjoitusrumballa. Orkesterissamme oli miehistönvaihdoksia ja tammikuussa keikkailtiin vain viikonloppuisin, viikolla "ajoimme sisään" uusia miehiä. Samalla valitsimme ja harjoittelimme uusia sävelmiä tulevalle levylle. Uusi äänite Muistelo julkaistiin syksyllä -99 juuri uuden konserttikiertueen kynnyksellä. Konserttikiertueemme nimeksi laitettiin myös levymme nimikkoraita Muistelo eli Jori Malmstenin iki-ihana tangosävelmä. Muistelo-kiertueella meillä oli solistivieraana v. -91 tangokuningatar Kaija Pohjola. Kaija jätti meihin korsulaisiin ja myös konserttivieraisiin lähtemättömän muiston liikuttavalla tulkinnallaan Veikko Lavin sävelmästä Evakon Laulu. Mainittavaa vuodelta -99 on myöskin Korsuorkesterin upouusi keikka-auto, joka sai lempinimen "Onnikka".

Vuosi 2000 alkoi juhlavasti, onhan tämä vuosi Korsuorkesterin
10-vuotisjuhlavuosi. Helmikuussa pidettiin Imatralla Karelia-salissa
10-vuotisjuhlakonsertti, mukana juhlassa olivat melkein kaikki
Korsuorkesterin jäsenet ja solistit vuosien varrelta. Soitettiin jopa pari sävelmää alkuperäisellä kokoonpanolla. Ilta huipentui kaikkien jäsenten kukitukseen ja isolla porukalla esitettyyn Sillanpään marssilauluun. Alkukesästä "käväisimme" äänitysstudiossa ja tulimme ulos uutukainen single-levy kainalossa. Sävelmä on nykyisen laulusolistimme Janne Heinon käsialaa ja nimeltään Arpiset haavat. Nimi on vanha, mutta sävelmä on aivan
uusi reipas jive. Syksyllä 2000 oli taas vuorossa konserttikiertue nimeltään Korsuorkesteri 10 vuotta Etulinjassa. Solistivieraana tällä kiertueella oli nuori laulajatar Heli Kajaste.

Vuoden -01 Syksyn Sävel -kilpailuun lähetimme ehdolle reippaan foksisävelmän Ludmila, mutta loppukilpailuun emme päässeet. Perinteinen konserttikiertue jätettiin väliin, yksittäisiä konsertteja kylläkin järjestettiin, esimerkiksi YK:n päivän konsertti lokakuussa Mikkelissä. Siellä oli solistivieraana jälleen Kaija Pohjola. Tanssikeikat sen sijaan jatkuivat entiseen tahtiin.

Vuoden -02 erikoisuus oli Turun konserttitalossa järjestetty yhteiskonsertti Auralan kansantanssijoitten kanssa. Lisäksi osallistuimme yhdessä Risto Nevalan, Hilkka Mäkitalon ja Pertti Keihään kanssa Terveiset ulapalta -musiikkishowhun, jota esitettiin Amorella-laivalla useaan kertaan vuoden aikana Georg Malmsténin syntymän satavuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vuoden -03 alkajaisiksi putkahti ilmoille rautalankalevy Piikkilankaa. Edellisen vuoden malliin Amorellalla esitettiin taas musiikkishow, tällä kertaa tukkilaisteemalla Me tulemme taas. Esimakuna tekeillä olleesta levystä ilmestyi syksyllä single Novgorodin ruusu.

Vuoden -04 maaliskuussa näki päivänvalon kauan odotettu
tanssimusiikkilevymme Muistot vain jää. Tanssikeikkojen ja konserttien lisäksi tuttu porukka Risto Nevala, Hilkka Mäkitalo ja Pertti Keihäs seilasivat taas kanssamme Tukholman risteilyillä Junnu Vainion sävelten tahdissa otsikolla Sellaista elämä on. Laivalla on esitetty myös tukkilaisshow Me tulemme taas.

Vuosi -05 aloitettiin kahdella 15-vuotisjuhlakonsertilla Imatran kulttuurikeskuksessa, solistivieraina olivat Risto Nevala, Hilkka Mäkitalo ja Pertti Keihäs. Konsertin osana esitettiin pienoismusikaali Kirje sieltä jostakin, joka oli saanut ensiesityksensä edellissyksynä laivalla. Esitys sai suuren suosion myös kesän Ylläs Soikoon -tapahtumassa. Tapio Rautavaaraa muisteltiin uusimmassa laivashowssa Reissumies ja kissa.
Loppuvuodesta ilmestyi joulumusiikkia sisältävät levy Joulu siellä jossakin. Samannimisessä joulukonsertissa Imatran kulttuurikeskuksessa esitettiin salintäyteiselle yleisölle sekä perinteisiä että uudempia jouluisia sävelmiä. Solistivieraana oli Katja Nykänen.
Klubiristeily tehtiin itsenäisyyspäivän aikaan Vikingin Isabella-laivalle.

Lokakuussa -06 järjestimme yhdessä Aikamiehet-kuoron kanssa konsertin 85 vuotta sitten perustetun Lotta-järjestön työn kunnioittamiseksi.
Helsingin Kulttuuritalolla pidetty konsertti esitettiin televisiossa itsenäisyyspäivänä. Suuren kysynnän takia järjestettiin lisäkonsertit Lahdessa, Turussa ja Tampereella loka-marraskuussa.

Vuotta 2007 sävyttivät levytyspuuhat. Vuoden aikana ilmestyi peräti kaksi levyä, keväällä kokoelmalevy Etulinjassa eteenpäin ja loppuvuodesta Korsuorkesteri Raatteentiellä. Syksyn suurin ponnistus oli kymmenellä paikkakunnalla nähty konserttisarja Suomi Sinivalkoinen jälleen yhteistyössä Aikamiesten kanssa. Suomen 90-vuotista itsenäisyyttä juhlistaneella kiertueella esiintyivät Korsuorkesterin ja Aikamiesten lisäksi Jukka Kuoppamäki, Pertti Keihäs ja 11-vuotias Niilo Rantala.

Kuluvan vuoden alussa ilmestyi jälleen uusi levy, muutaman viime vuoden aikana pidettyjen suosittujen Korsuhartaus-kirkkokonserttien jälkeen monien toivomaa hengellistä musiikkia sisältävä äänite, sekin nimeltään Korsuhartaus.

Kesäiset tanssilavakeikat työllistävät meidät toukokuusta syyskuuhun ja talvella tanssitalot ja ravintolat. Kevättalvisin moni laskettelu- ja hiihtoloman viettäjä on tavannut meidät Lapissa. Harmi vaan että vaihdamme päivittäin paikkakuntaa ympäri Lappia niin ettei oma aika riitä hiihtoladuille eikä laskettelurinteelle. Myös parhaimpina ruska-aikoina kierrämme Lapissa viihdyttämässä lomalaisia. Vuosittain keikkakalenteriin kertyy noin 170 keikkaa.


Pepe Kovanen

Ajankohtaista

15.11.2019

TOIVEET ON KUULTU!
KORSUORKESTERI TEKEE ODOTETUN PALUUN KONSERTTILAVOILLE!

Korsuorkesteri 30 vuotta Poterossa
Isänmaan puolesta
Kyösti Mäkimattila - Tarja Närhi - Juha Maunu

Lisätiedot: www.gramofoni.fi

la 8.2. Imatra, Kulttuuritalo Virta (**)
su 9.2. Kuusankoski, Kuusankoskitalo (**)
ma 10.2. Turku, Konserttitalo (*)
ti 11.2. Pori, Promenadikeskus (**)
to 13.2. Järvenpää, Järvenpää-talo (*)
pe 14.2. Mikkeli, Konserttitalo Mikaeli (**)
la 15.2. Joensuu, Carelia-sali (**)
su 16.2. Kuopio, Musiikkikeskus (*)
ma 17.2. Lahti, Sibeliustalo (*)
ti 18.2. Hämeenlinna, Verkatehdas (**)
Konsertit klo 19

Liput alk. 42 e - Lippupiste (*) / Ticketmaster (**)

__

Vuonna 1990 sattuman kautta syntynyt Korsuorkesteri marssi näkyvästi viihteen etulinjassa jo viime vuosituhannella napaten mm. Tanssiorkestereiden Suomen mestaruuden.

Legendaarinen Korsuorkesteri saavutti Suomessa johtavan aseman sota-ajan musiikin tyylitaiturina ja he saivat toteuttaa omaa menestyksekästä unelmaansa. Kotirintamilta orkesterin harmaisiin liittyi matkan varrella kaikkiaan 26 muusikkoa. Pitkä palvelusaika päättyi virallisesti 2012, oli aika siirtyä reserviin.

VALTTIKORTTINA ISÄNMAALLISUUS

Tuntemattoman sotilaan lähes 200 kertaa lukenut Korsuorkesterin liideri Pepe Kovanen synnytti viihderintamalle ilmiön, josta muodostui varsin ainutlaatuinen orkesteri. Sotilaspuvuissa esiintyvän orkesterin ideologia oli alusta asti selvää, isänmaallisuudesta ja sotaveteraanien kunnioituksesta pidetään kiinni.

Korsuorkesteri on tuonut vanhaa ja uutta musiikkia tuhansille kuulijoille tanssikeikoilla, konserttikiertueilla, kirkoissa ja levyillä. Syvällä sielun sopukoissa eläneet muistot ovat värittyneet koskettavien sävelten myötä ja tunnelmat ovat saattaneet ihmisiä yhteen tuoden samalla kuulijoille iloa ja lohtua. Sota-ajassa ja ikivihreiden rintamalla on viivähdetty niin Suomessa kuin ulkomaan esiintymisillä.

Reservin suuntaan kantautuu tuon tuostakin pyyntöjä kertausharjoituksiin. Ryhmää on kovasti toivottu konserttisaleihin ja mikä onkaan parempi hetki astua parrasvaloihin kuin 30-v. syntymäpäivä! Helmikuussa 2020 uusi KORSUORKESTERI 30 VUOTTA POTEROSSA - Isänmaan puolesta -kiertue toteutuu. Korsuorkesteri on kutsunut mukaan ystäviään - konserttilavoilla nähdään myös Kyösti Mäkimattila, Juha Maunu ja Tarja Närhi.

Ohjelmistossa palataan tyylipuhtaasti muistelemaan menneiden vuosien musiikillisesti parhaita paloja. Luvassa vaikuttavaa musiikkia, joka käy suoraan sydämeen – lauluissa soi ilo, suru, kaiho ja kaipuu. Orkesteri on täydessä iskussa ja pelissä on suuria tunteita. Illoista on lupa odottaa ikimuistoisia, suuren tunteen näyttämöitä.

 

Auraviihde